Proiectul WASH@Schools – Building a Better Life a ajuns la final, odată cu încheierea componentei de educație sanitară și de mediu care a vizat peste 800 de școlari din județul Prahova.
Totodată, elevii beneficiază din acest an școlar de grupuri sanitare renovate, precum și de infrastructură de colectare separată a deșeurilor pe 2 fracții (hârtie și pet/plastic + metal). Prin această intervenție, proiectul finanțat de Fundația Coca-Cola în cadrul New World Program și implementat de Asociația CSR Nest a contribuit la îmbunătățirea condițiilor sanitare și de igienă adecvată pentru elevii din 7 școli din comunitățile rurale Inotești, Parepa-Rușani, Cioceni, Gherghița, Provița de Sus, Valea Plopului și Cărbunești.
Astfel, Şcoala cu clasele I-VIII Inoteşti, Școala Gimnazială Parepa-Rușani, Școala Gimnazială Gherghița, Școala Gimnazială “Mitropolit Pimen Georgescu” Provița de Sus, Școala Gimnazială Valea Plopului, Şcoala Gimnazială Cărbuneşti și Școala Gimnazială Cioceni au beneficiat de lucrări de renovare sau modernizare, după caz, a grupurilor sanitare, respectiv înlocuirea toaletelor și a chiuvetelor, schimbarea gresiei și a faianței degradate precum și schimbarea ușilor nefuncționale ale grupurilor sanitare. De asemenea, în curtea fiecărei școli a fost montat câte un tanc de stocare a apei pluviale cu o capacitate de 1.500 de litri. În acest fel, s-au creat premisele ca școlile incluse în proiect să devină mai eficiente în ceea ce privește consumul de apă.
Rezultatele WASH@Schools – Building a Better Life sunt cu atât mai relevante cu cât, la nivel național, sunt înregistrate 18.000 de clădiri ce aparțin instituțiilor de învățământ, ocupând o suprafață totală construită de peste 16,6 milioane metri pătrați, din care doar 15% a fost renovată până în 2020, potrivit datelor cuprinse în Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung (noiembrie 2020).
Proiectul WASH@Schools – Building a Better Life a conținut și o componentă de informare și conștientizare pentru populația din cele 7 comunități beneficiare, precum și de activități educaționale derulate în școlile incluse în proiect. Astfel, într-o primă fază, cu sprijinul primăriilor din cele 7 comunități, voluntarii Asociației CSR Nest au derulat o campanie de conștientizare și informare privind importanța practicării unei igiene adecvate și a unei colectări corecte a deșeurilor în vederea reciclării în rândul populației din comunitățile de intervenție.
Proiectul a continuat cu o nouă fază în luna decembrie, care a inclus activități de educație în rândul celor peste 800 de elevi, prin intermediul cărora aceștia au aflat despre modalitățile de practicare și beneficiile unei igiene personale adecvate și ale unei colectări corecte a deșeurilor în vederea reciclării.
„Renovarea grupului sanitar din școală s-a dovedit a fi o investiție extrem de benefică. Această renovare nu a îmbunătățit doar aspectul estetic al școlii, ci a contribuit semnificativ, alături de partea educațională, la promovarea igienei și sănătății elevilor și personalului didactic. Au fost eliminate sursele de umiditate și miros neplăcut ceea ce a condus la o mai mare siguranță igienico-sanitară. Acum elevii și personalul școlii beneficiază de un mediu mult mai curat, sigur, dar și plăcut vizual”, a declarat Valentina-Mirela Mirtan, Director Profesor la Școala Gimnazială Gherghița.
„Impactul proiectului WASH@Schools – Building a Better Life are o dublă valență. Pe de o parte a răspuns unei nevoi reale de îmbunătățire a infrastructurii sanitare – situație cu care încă se confruntă multe școli din România. Pe de altă parte a reușit, prin deschiderea și cu sprijinul autorităților locale din comunitățile de intervenție, să coaguleze un efort comun de îmbunătățire a condițiilor de viață și de educație pentru elevii celor 7 școli din mediul rural. Acest proiect este dovada clară că doar prin colaborarea dintre mediul privat, mediul public și societatea civilă se pot implementa inițiative care duc la binele comunitar”, a afirmat Anda Sebesi, Director de Comunicare la Asociația CSR Nest.
WASH@Schools – Building a Better Life, finanțat de Fundația Coca-Cola în cadrul New World Program și implementat de Asociația CSR Nest, se înscrie în demersurile de sustenabilitate ale Sistemului Coca-Cola în România, reunite în cadrul platformei După Noi.